Górnośląskie Centrum Medyczne - Szpital w Ochojcu - www.gcm.pl

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności - ISO 22000:2005
16.03.2018 / Anna Jarząb
Pdf
Drukuj
Powrót

Górnośląskie Centrum Medyczne im. prof. Leszka Gieca wdrożyło i stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie - Przygotowania i dystrybucji gorących i zimnych posiłków ISO 22000:2005.

Norma została opublikowane we wrześniu 2005 roku i określa wymagania zarówno krajowe, jak i międzynarodowe dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności. Łączy system HACCP oraz zasady dobrych praktyk (produkcyjnej, higienicznej, dystrybucyjnej i tym podobnych).

ISO 22000 składa się z czterech kluczowych elementów, które zapewniają bezpieczeństwo, na przestrzeni całego łańcucha żywnościowego. Do tych elementów zaliczamy:

  • wzajemną komunikację (wewnętrzną i zewnętrzną)
  • zarządzanie systemem
  • PRP (prerequisite programs) – programy podstawowe (GMP, GHP, GAP, GVP, GDP, GTP)
  • zasady HACCP oparte na Codex Alimentarius.

Wyślij na Facebooka
Wyślij link mailem
Pdf
Drukuj
Powrót
<